EMTF-medlemmar från Kopparstaden vann Sveriges Allmännyttas klimatpris för tredje året i rad

Kopparstaden gör en ”hattrick” och vinner för tredje året i rad utmärkelsen bästa klimatinitiativ i kategorin ”Energieffektivisering, effekttoppar och förnybar energi”. Detta för att deras tekniska lösning bidrar till effektivare kraftvärmeproduktion och är möjlig att skala upp och implementera brett inom Sverige.

EMTF-medlemmar från Kopparstaden vann Sveriges Allmännyttas klimatpris för tredje året i rad
Vinnaren Kopparstaden representerades av EMTF-medlemmen Fredrik Johansson, EMTF-medlemmen Kenneth Ahlström och Malin Liss Lundeberg

Med tävlingen ”Bästa klimatinitiativen 2022” vill Sveriges Allmännytta lyfta fram framgångsrika exempel på hur bostadsbolag kan bidra till en miljömässigt mer hållbar utveckling.

Kopparstaden vinner kategorin ”Energieffektivisering, effekttoppar och förnybar energi” för att deras projekt har en bärande idé om att nyttja returledning från fjärrvärme. Det bidrar dels till effektivare kraftvärmeproduktion, dels är möjlig att skala upp och implementera brett inom Sverige.

– Projektet har tydligt, genom mätning, kunnat visa på stor energibesparing vilket är en viktig förutsättning för att nå Klimatinitiativets mål om 30 procent lägre energianvändning menar Björn Berggren, energiexpert på Sveriges Allmännytta.

– Projektet har en bra utväxling mellan ökad elanvändning och minskad användning av fjärrvärme säger Lotta Bångens, jurymedlem och VD på Energieffektiviseringsföretagen.

– Jättekul att vi fick till ett ”Hattrick”, det var mer än vad jag vågat hoppas på! Projektets mål har varit att visa att lågtempererad energi enbart från fjärrvärmens returledning, spillvärme från ett datacenter eller liknande klarar att uppfylla krav för varmvatten och värme till byggnader. Detta ger möjlighet att försörja ytterligare byggnader utan att öka den totala resursanvändningen i energisystemet, säger EMTF-medlemmen Kenneth Ahlström, energi- och miljöchef på Kopparstaden AB.

Totalt har tre allmännyttiga bolag belönats i olika kategorier för sitt klimatarbete och därmed tagit viktiga steg mot en mer klimatsmart allmännytta. Förutom Kopparstaden utsågs följande vinnare i två andra kategorier.

• Klimatkrav på leverantörer: Skelleftebostäder AB (Skebo)
• Klimatsmart boende: Familjebostäder i Göteborg

Klimatinitiativet är ett upprop initierat av Sveriges Allmännytta för att minska utsläppen av växthusgaser. Målet är att de allmännyttiga bostadsföretagen ska vara fossilfria senast år 2030 och att energianvändningen ska minska med 30 procent. Idag deltar 192 medlemsföretag som tillsammans har mer än 800 000 lägenheter.

I Kopparstadens kommande nybyggnation Furiren i Falun, kommer ett av husen (det så kallade X-huset) enbart använda fjärrvärmereturen för varmvattnet och värmen.

 

Källa: Sveriges Allmännytta

Dela socialt
Publicerad 25 november 2022

Konsultplatsen

Hitta enkelt rätt konsult inom installations- och energiteknik

Det händer lokalt!

För Energi & Miljötekniska Föreningens medlemmar är det lokala/regionala nätverket viktigt. Därför finns vi på 29 orter landet runt – från Malmö till Luleå.

 

Se vad som är på gång på din ort:

👋
Hallå! Är du medlem? Vill du veta fördelarna?