Jagande produktutvecklare

Medlemsprofilen Linn Leicht är uppväxt på en gård utanför Säffle, en kort sträcka från Värmlandsnäs, platsen där Tina Thörner, en av Sveriges mest framgångsrika kartläsare i rally, kommer från.

Jagande produktutvecklare
Foto: Hagab

Linns föräldrar är ingenjörer, vilket gjorde valet av utbildning enkelt – det var bara att göra som mamma och pappa.
– Jag tyckte att det var ganska naturligt – jag gillade matte och teknik, men även det kreativa, så jag valde teknik med inriktning mot produktutveckling på gymnasiet. Sedan fanns liknande vidareutbildning på högskolan.
Men som ung utanför Säffle gjorde hon också saker man gör på landet, exempelvis åka raggarbil.
– Jag har inte åkt mycket raggarbil, men det förekom. Det mesta handlade dock om att umgås med kompisar och idrotta, som fotboll, tennis och basket. Där finns ju mycket föreningsliv i form av idrottsföre­ningar liksom närhet till skog och natur och Vänern.
Däremot fanns idrotten och skolan inte i närheten, utan sju kilometer bort, i Säffle, så varje gång hon skulle till stan var det bilskjuts eller cykel som gällde.
– Det gick inte så mycket buss på landet, kanske en om dagen, förutom skolskjutsen. Vägen till Säffle var en smal 70-väg där bilarna susade förbi, så det var ju inte helt optimalt för cykel.

För att se en annan del av världen än Säffle valde hon att läsa en treårig maskinteknikutbildning med inriktning mot produktutveckling och design på Högskolan i Jönköping.
– Det handlade om grundläggande mekanikkonstruktion i form av beräkningar av hållfasthet och matematik, en ganska bred ingenjörsutbildning. Det var mycket 3D-Cad och beräkningar i datorer och kurser specifikt mot produktutveckling.
Efter utbildningen flyttade hon och maken till Göteborg, där hon jobbade hos Afry under en kort tid och sedan på Volvo Cars. Det finns vissa likheter mellan bil- och brandbranschen, som hon numera arbetar inom.
– Säkerhet och reglementen är viktigt i bägge branscherna, och att man ska hålla sig till dessa. Det har varit en fördel att ha jobbat i fordonsbranschen, det krävs noggrannhet och ordning och reda.

När Linn och maken ville flytta tillbaka till Jönköping för några år sedan började hon söka jobb och fick då möjlighet att börja hos Hagab i Jönköping som produktansvarig.
– Det är mycket nytt att lära sig i form av luft, ventilation och även brandskyddsregler. Det handlar om att prata med kolleger, kunder och annat branschfolk för att lära sig branschen. Det är mycket spännande – vilka intressanta brandskyddsprodukter vi ska utveckla och hur vi ska bredda oss utifrån rena ventilationsprodukter, säger Linn.
Hon tar även beslut om vilka produkter som ska tas fram och hur saker utvecklas.
– Jo, det ligger väl på mitt bort att ta fram vad som ska finnas i sortimentet och vad vi ska utveckla och uppdatera.

Privat läggs mycket tid på att renovera huset i Jönköping, men också vara i skogen och vara med på älgjakt, ett arv från Säffle. Mest jakt sker i Värmland.
– Här i Jönköpingsområdet finns en mängd trevlig natur, Bauerskogar, sjöar – det finns mycket att uppskatta här i krokarna.

Text: Mark Kretz

Dela socialt
Publicerad 10 januari 2023

Konsultplatsen

Hitta enkelt rätt konsult inom installations- och energiteknik

Det händer lokalt!

För Energi & Miljötekniska Föreningens medlemmar är det lokala/regionala nätverket viktigt. Därför finns vi på 29 orter landet runt – från Malmö till Luleå.

 

Se vad som är på gång på din ort:

👋
Hallå! Är du medlem? Vill du veta fördelarna?