SKINNSKATTEBERG. | 6 mar 2023

Intressant studiebesök i Systemairs teknikrum

Klockan 09.00 träffades ett gäng äldre och yngre vvs-tekniker från yrkeshögskolan STI på Klarabergsviadukten i centrala Stockholm för att åka i en gemensam buss till Skinnskatteberg och besöka Systemairs tekniska center i Skinnskatteberg.

Intressant studiebesök i Systemairs teknikrum
Stefan Lindberg visade runt i en av klimatkamrarna och i ljudkammare.

Den stora gruppen delades upp i tre delar, som fick se de tre delarna i det 2 800 kvadratmeter stora tekniska centret, som består av laboratorium, prototypverkstad, utbildningslokal och kontor.

Före visningen av lokalerna berättade försäljningschefen Robert Johansson på Systemair Sverige om företagets nästan 50-åriga historia: Att det nu finns i över 100 länder, har en omsättning på nästan tio miljarder kronor och ett sortiment med nästan alla produkter inom ventilationsområdet.

I dag har företaget cirka 6 000 anställda, varav 400 i västmanländska Skinnskatteberg, som alltjämt är företagets bas.

Johnny Bergman stod för guidningen i Ventilatoriet.

En del av visningen var de nya klimatkammare och en ljudkammare som visades av teknikchefen Stefan Lindberg. Den ena klimatkammaren har ett möjligt temperaturspann på 10–40 °C och den andra kan kylas ned till -30 °C. Här görs mätningar och tester gällande bland annat verkningsgrad och avfrostning.

Nästa steg var en presentation av det så kallade Ventilatoriet, där konstruktionschefen Johnny Bergman stod för guidningen. I Ventilatoriet visualiseras hur de olika produkterna fungerar och deltagarna fick bland annat ta del av funktionen hos olika typer av värmeväxlare i ventilationsaggregat. Här kan kunder på besök bland annat uppleva ny teknik genom virtuell verklighet (virtual reality, VR). Mitt i rummet står en modell av en stad med förstärkt verklighet (augmented reality, AR).

Den tredje delen av besöket var ett föredrag av företagets forsknings- och utvecklingschef Michael Lönnberg om akustik där han presenterade olika användbara termer och principer på området.

Dela socialt
Publicerad 6 mars 2023

Konsultplatsen

Hitta enkelt rätt konsult inom installations- och energiteknik

Det händer lokalt!

För Energi & Miljötekniska Föreningens medlemmar är det lokala/regionala nätverket viktigt. Därför finns vi på 29 orter landet runt – från Malmö till Luleå.

 

Se vad som är på gång på din ort:

👋
Hallå! Är du medlem? Vill du veta fördelarna?