Ingenjören som gillar språk

Det kan vara svårt att identifiera Dan Bäcks dialekt – det är en mix av hur man pratar i norra Bohuslän, Skaraborg med en krydda av Värmland. – Det är kul att prata, och lyssna till, dialekter – språk är roligt, säger han.

Ingenjören som gillar språk

Han växte upp på ön Rossö, i norra Bohuslän, och förutom ett år i Mellösa utanför Flen, bodde familjen i Tanumshede, varefter han gick på naturvetenskaplig linje på Strömstads gymnasium.
Efter gymnasiet och militärtjänstgöring vid Såtenäs flygflottilj läste han till energi- och miljöingenjör vid Högskolan i Karlstad. Anledningen till att han hamnade i Karlstad var att det där fanns just en miljö- och energiutbildning.
– Sedan kanske det handlade om att Göteborg verkade lite stort. Om man kommer från en mindre ort, som lilla Tanumshede, är ju allt skräckinjagande stort i Göteborg. Då kändes Karlstad mer lagom. För övrigt har jag alltid varit Färjestad­supporter.

Det blev ingen anställning i Karlstad efter examen, utan han och många studiekompisar flyttade till Göteborg, och valet av anställning landade på ÅF.
– Det var rätt skönt på ett sätt, eftersom man då fick ganska många kompisar med sig från start från Karlstad. Jag kom ganska tidigt in på energiutredningar, fast första åren handlade det också mycket om projektering av till exempel fjärrkylcentraler och gasanläggningar.

Sedan barnsben spelar han musik och var bland annat med i en musikgrupp vid ÅF:s kontor i Göteborg, några av dessa personer spelar han med än i dag.
– Vi spelade på pubar och även hos andra ÅF-kontor, där det också fanns musikgrupper.
Efter fem år på ÅF blev han tillfrågad om att börja på Energitriangeln.
– Det som lockade var att det var ett litet företag, där man kunde bidra till att forma och utveckla företaget.

Med tiden blev han delägare och del av företagsledningen i Energitriangeln.
Efter 16 år startade han vvs-konsultföretaget Energija tillsammans med en tidigare kollega, Lars Bergfelt, ett företag som nu har sju anställda.
Under åren har han haft löpande kontakt med den akademiska världen, exempelvis Högskolan i Borås.
– Jag har haft en årlig träff med deras studenter i minst tio år och även arbetat med studenter från andra högskolor, universitet och yrkeshögskolor.
Han är också mentor för ett nätverk som heter Öppet hus i Göteborg, som matchar yrkesverksamma med unga vuxna, som ofta är nya i Sverige.
– Det har bland annat lett till att vi har kunnat anställa personer samtidigt som en del har blivit privata vänner.
För Dan Bäck är det viktigt att förklara fysiken på ett pedagogiskt sätt.
– Jag har till exempel alltid tyckt att språk var lika roligt som matte och fysik. För mig är det viktiga att ha en förmåga att visualisera orsak och verkan, exempelvis termodynamikens grundlagar. Då skapas känslan och förståelsen för det jag gör, det gör i sin tur att jobbet aldrig blir tråkigt.
– Skulle jag inte jobba som ingenjör eller konsult, ligger lärarrollen nära till hands. I nuläget har jag den rollen inom vissa föreläsningsuppdrag, inom handledning av praktik och examensarbeten och inom mentorskap.

Text: Mark Kretz

Dela socialt
Publicerad 9 februari 2023

Konsultplatsen

Hitta enkelt rätt konsult inom installations- och energiteknik

Det händer lokalt!

För Energi & Miljötekniska Föreningens medlemmar är det lokala/regionala nätverket viktigt. Därför finns vi på 29 orter landet runt – från Malmö till Luleå.

 

Se vad som är på gång på din ort:

👋
Hallå! Är du medlem? Vill du veta fördelarna?