Ingenjören som är säker i sadeln

Ingenjören som är säker i sadeln

Medlemsprofilen Mats Häger

Efter att ha läst samhällsvetenskaplig linje i Katrineholm, ville Mats Häger bli idrottslärare. Men genom en granne hamnade han istället i vvs-branschen.

TEXT: MARK KRETZ

Mats Häger berättar hur det gick till, när han valde IUC-utbildningen:

– Det var svårt att komma in på den utbildningen och det krävdes höga betyg vilket gjorde att jag kom in på reservplats 30 ungefär. Vi hade en sommargranne, Olle Hedbring, som drog igång IUC-utbildningen i Katrineholm. Han gav mig en broschyr och tyckte att jag borde gå den utbildningen. Farsan, som arbetat som eltekniker och ellärare, tyckte att i byggbranschen kommer det alltid att finnas jobb.

Så blev det också, och efter två år på IUC gick Mats ut som vvs-ingenjör.

Första jobbet efter examen var hos Forsbäcks plåt och ventilation i Eskilstuna som kalkylator och projektledare.

– Det första projektet var entrén med souvenirshop på Parken Zoo i Eskilstuna, det ser fortfarande snyggt ut. 2006 fick han ett konsultjobb hos Inkab i Eskilstuna.

– Det var bökigt och tog lång tid att resa fram och tillbaka mellan Katrineholm och Eskilstuna, samtidigt som vi hade skaffat hus och barn.

Efter bara ett år, 2007, fick han jobb hos Sweco i Norrköping, vilket gjorde livet lite enklare, eftersom det fanns möjlighet att åka tåg mellan städerna.

– Kontoret låg centralt och det gick snabbt att gå mellan stationen och jobbet.

Efter ett år försvann de flesta av kollegerna till diverse entreprenadföretag, så han blev i princip själv på kontoret. Då hörde YIT, nuvarande Caverion, i Katrineholm av sig och han fick jobb på hemmaplan som projektledare och kalkylator.

– Det var rätt skönt att ha jobbet nära hemmet.

2011 började han hos Sodexo FS, före detta ACC Inomhusklimat, i Norrköping som projektledare.

– Eftersom de var så stora var mitt område omfattande, bland annat byggde vi om deras kök i Märsta som levererar mat till Stockholms äldreboende. Vi tog fram förslag på enerigbesparingar och även nybyggnation som exempelvis åt Camfil i Trosa, där vi byggde nya High-flo-hallen. I Högsjö fick vi installera 14 stora värmepumpar som skulle ersätta oljepannor åt Voith Paper Fabrics.

Sedan 2015 jobbar han på Ventpartner i Norrköping, ett företag där flera av medarbetarna är före detta elever från IUC, och sedan 2016 är han entreprenadchef.

Privat ägnar han sig sedan omkring tio år åt cykling där han utgår från föräldrahemmet vid Högsjö station. I år betade han av den tionde Vätternrundan i rad. Han är med i ett Linköpingsbaserat gäng som i år hade som målsättning att köra under åtta timmar och 45 minuter. Det gick på åtta timmar och 37 minuter med en snitthastighet på 36,5 km.

– Det går åt mycket tid till träning om man ska cykla fort. Det blir även turer till Kumla via grusvägar med bredare däck. Min omgivning skulle nog säga att jag cyklar mycket, vilket är sex till åtta timmar i veckan. Hade du frågat mig för 15 år sedan hade det varit golf i motsvarande mängd.

Cykeln han använder har han byggt ihop själv.

– Jag köpte ram från Kina, växelgrupp från USA och så vidare. Det var en rolig hobby att sitta på ebay för att läsa på och inhandla komponenter.

——

DETTA ÄR MATS HÄGER
• Född: 1980
• Blev medlem: 2015
• Karrirär: 2000 IUC-utbildning, 2002 Forsbäcks plåt och ventilation, 2006 Inkab, 2007 Sweco Systems, 2008 YIT, 2011 Sodexo, 2015 Ventpartner
• Familj: Fru och två söner samt en bordercollie
• Bor: Villa
• Fritidsintressen: Familjen och cykling

Dela socialt
Publicerad 14 oktober 2021

Konsultplatsen

Hitta enkelt rätt konsult inom installations- och energiteknik

Det händer lokalt!

För Energi & Miljötekniska Föreningens medlemmar är det lokala/regionala nätverket viktigt. Därför finns vi på 29 orter landet runt – från Malmö till Luleå.

 

Se vad som är på gång på din ort:

👋
Hallå! Är du medlem? Vill du veta fördelarna?