Malmö | 19 dec 2023

Hur reder man ut självdrag?

Hjälpmedlet PNVB1255 beräknar självdragsventilation och har tagits fram av professor Lars Jensen, Installationsteknik, Lunds tekniska högskola.

Hur reder man ut självdrag?
Anders Lundin, Swesiaq. Foto: Privat

Vid ett teamsföredrag hos EMTF Malmö förklarade han tillsammans med Anders Lundin, yrkes- och miljö­hygieniker, hur hjälpmedlet kan hjälpa till att simulera mätningar och förändringar av självdragssystemet.

Alla som haft orsak att besöka en självdragsbostad för att förstå hur ventilationen fungerar, vet att det är lätt att känna sig handfallen.

Man kanske går runt med en rökpuff på olika ställen och noterar att här kommer luften in (men kanske inte så mycket som skulle behövas?), här var det bra utsug (men är det tillräckligt?) och här verkar luften ha svårt att bestämma sig för åt vilket håll den ska gå …

I bästa fall kommer man ihåg att notera vädret utanför: + 7 grader, lite sydvästlig vind … Det säger sig självt att dessa noteringar inte är tillräckliga för att avgöra om bostadens ventilation är tillräcklig för att brukarna ska må bra eller om den uppfyller gällande föreskrifter.

Någon kanske tycker att man får svaret på de frågorna genom att mäta frånluftsflödena i kök och våtrum, men mätningar med mätstos bromsar luftflödena något. Det är inte heller säkert att mätstosen passar överallt.

Och hur fungerar självdraget i morgon, när det är +12 grader ute och vindstilla?

Swesiaqs nya självdragsråd kan laddas ner via Swesiaqs hemsida.

Dela socialt
Publicerad 19 december 2023

Konsultplatsen

Hitta enkelt rätt konsult inom installations- och energiteknik

Det händer lokalt!

För Energi & Miljötekniska Föreningens medlemmar är det lokala/regionala nätverket viktigt. Därför finns vi på 29 orter landet runt – från Malmö till Luleå.

 

Se vad som är på gång på din ort:

👋
Hallå! Är du medlem? Vill du veta fördelarna?