Har EMTF någon nytta av att arbeta internationellt?
Om man tar hänsyn till vilka våra medlemmar är, kommer svaren så klart att bli väldigt olika. Frågar du professorn som leder institutionen för installationsteknik på ett av våra svenska lärosäten blir svaret helt klart ja. Utan internationella kontakter blir forskningsresultaten inte kända, vilket har en rad negativa konsekvenser för branschen eftersom utvecklingen kan stagnera. Frågar du en installationskonsult, med en eller ett par anställda, är troligen det internationella perspektivet långt utanför företagets aktionsradie.
Den mer specifika frågan är troligen om det som händer i Bryssel spelar någon roll för oss som medlemmar i EMTF? Jag tror att vi alla vet att mycket styrs från Bryssel i och med Sveriges medlemskap i EU, även om det som beslutas många gånger ska implementeras på nationell nivå. Inom de områden som intresserar EMTF mest, inomhusmiljö och energieffektivitet i byggnader, har EU-beslut en omfattande inverkan på vår vardag, på förutsättningarna för vårt jobb.
Eftersom EU styrs från Bryssel, betyder det att den som vill påverka måste finnas i Bryssel. För att bevaka vad som är på gång, vilka beslut som klubbas, vilka aktörer som är på plats och försöker påverka till sin fördel, för att få ett begrepp om helheten. Att ha koll på konsekvensen av ett nytt direktiv eller en ny förordning redan på förslagsstadiet ger möjlighet att påverka det slutliga resultatet. Och att agera i tid när beslutet väl tas. I den nationella implementeringen är det en väsentlig fördel att ha följt arbetet på en övergripande, europeisk nivå, så att vi är förberedda när svenska myndigheter gör sina tolkningar.
Det är ett massivt uppdrag, både i pengar och i tid, att hålla koll på vad EU-kommissionen hittar på inom de olika områden som EU-länderna samarbetar om lagstiftning. EMTF finns i Bryssel genom vårt medlemskap i Rehva, den europeiska organisation som samlar de europeiska ländernas motsvarigheter till EMTF och en mängd företag som stödjer Rehvas verksamhet.
Genom att samverka effektiviserar vi nyttjandet av de resurser vi har, får möjligheten att bevaka mycket mer och många fler områden än vi kan göra själva, skaffa mer information. Genom samarbete får vi också tillfälle att synas, få nya kontakter och får fler kanaler både för att informera.
Till syvende och sist handlar omvärldsbevakning om att skaffa sig fördelar i form av att vara beredd på förändring och anpassa verksamheten för den förändringen.
/Veronica Eade