Stockholm | 25 jan

Hammarby sjöstad vill utveckla energigemenskap

I Hammarby sjöstad har ett projekt startats där man ska utveckla effektiva lösningar för mätning, lagring och delning av lokal energi.

Hammarby sjöstad vill utveckla energigemenskap
Hammarby Sjöstad. Foto: Jansin & Hammarling

Energigemenskaper bygger på ett ökat samspel mellan prosumenter, konsumenter och övriga aktörer i energisystemet för att öka andelen förnybar energi, spara energi och öka flexibiliteten.

I Hammarby sjöstad deltar ElecriCity i ett stort projekt med flexibel energi som ska utveckla effektiva lösningar för mätning, lagring och delning av lokal energi i så kallade energigemenskaper och på en flexibilitetsmarknad. I detta ingår också att ta fram affärsmässiga och juridiska modeller som kan göra systemen lönsamma.

Vid ett Teamsmöte arrangerat av EMTF Stockholm berättade Jörgen Lööf, ElectriCity, om sjöstadens projekt.

Energigemenskaperna ska ha system för lastbalansering av el, delning av energi mellan fastigheter, lokala batterilösningar för lagring samt produktion av förnybar energi, exempelvis solceller. Det är åtgärder som kan ge energibesparingar på upp till 30 procent.

Dela socialt
Publicerad 25 januari 2024

Konsultplatsen

Hitta enkelt rätt konsult inom installations- och energiteknik

Det händer lokalt!

För Energi & Miljötekniska Föreningens medlemmar är det lokala/regionala nätverket viktigt. Därför finns vi på 29 orter landet runt – från Malmö till Luleå.

 

Se vad som är på gång på din ort:

👋
Hallå! Är du medlem? Vill du veta fördelarna?