Från Seattle till Spånga
Han åkte till Seattle i USA för att få ordning på engelskan ”och det har öppnat upp väldigt många dörrar”. Sedan blev det en avstickare inom IT- och mobiltelefoni för den inbitne djurgårdaren och tillika året runt-badaren. Och därefter ville David Ekström så fort som möjligt börja i bygg- och fastighetsbranschen.
Han berättar varför:
– I min släkt är det många som jobbat i byggbranschen, så intresset att jobba med fastigheter hade jag tidigt. När jag var mindre jobbade jag på byggen och renoveringar och fick intresse för hus.
– Jag gick gymnasium med IT-inriktning, men läste till matematik och fysik för att ha möjligheten att läsa vidare.
Mellan årskurs ett och två åkte han till Seattle i USA för att ”få ordning på engelskan”, som han uttrycker det. Där läste han nätverkskurser och nätverksteknik, musik och linjär algebra samt engelsk och amerikansk litteratur och amerikansk historia på high school.
– Jag har haft enorm nytta av att kunna engelska – det har öppnats väldigt många dörrar genom detta.
Däremot kunde han inte tillgodoräkna sig den amerikanska utbildningen i Sverige. Efter gymnasiet arbetade han ett år med att laga mobiltelefoner innan han sökte sig till civilingenjörsutbildningen vid Uppsala universitet.
– På jobbet fick man sitta med mikroskop och lödkolv för att laga telefonerna. Det kunde hända att batterier exploderade, så man fick vara lite försiktig. Sedan insåg jag att jag ville plugga till civilingenjör i energisystem. Det var tre års ganska allmän teknisk fysik och därefter två år med mer riktade energikurser.
Examensarbetet – ”Gotlands solelpotential” – som han publicerade 2012 handlade om möjligheten att producera solel på Gotland.
– Det handlade om vad man kunde leverera om man satte solceller på alla Gotlands tak där man får sätta solceller. Det var väldigt många tak som man inte fick sätta solceller på, exempelvis på äldre hus med olika kulturklassningar. Men Gotland är en solsäker ö så potentialen blev stor, säger David Ekström.
Hans examensarbete har också varit referens i senkommande publiceringar.
Första arbetet efter studierna var hos konsultfirman Hifab, där det första uppdraget var att inventera det Akademiska sjukhuset i Uppsala som energiprojektledare. Efter det jobbade han bland annat med driftoptimering av fastighetsbeståndet hos det kommunala fastighetsbolaget Micasa i Stockholm.
Efter ett antal år fick han ett erbjudande att starta en fastighetsavdelning på FVB (tidigare Fjärrvärmebyrån) i Stockholm,
– Det lockade att starta något nytt och att Johan Söderberg som var kollega på Hifab skulle byta till FVB.
Till att börja med blev han teamledare och för några år sedan chef för fastighetsgruppen i Stockholm.
Just nu ägnar han väldigt mycket tid åt familjen, innan gick han mycket på fotboll, som djurgårdare. Han har också renoverat en villa i Spånga från 1939 och byggt ett lantställe i Stockholms skärgård till vilket familjen åker ett par gånger per månad.
– Huset i Spånga var i väldigt dåligt skick och det har tagit cirka fyra år att renovera det, vi har bytt all el, alla rör och ytskikt samt satt in en bergvärmepump. Vi har tagit fram gamla trägolv som legat gömda under plastmattor och slipat dem. Det var vedeldat när vi köpte det.
Han badar också utomhus året om.
– Och jag bastar under hela året. Det är superhärligt, säger han.