Från Kina till Växjö via Schweiz

Från Kina till Växjö via Schweiz

Yifan Guo föddes inte in i en ingenjörsfamilj. Fadern var domare i Högsta domstolen och modern var lärare i kinesiska på ett gymnasium i Nanyang, en stad i sydvästra Henanprovinsen i centrala Kina.

 

Född: 1981
Blev medlem: 2008
Karriär: Hospitality och turism management i Neuchâtel, Schweiz, turism management i Leysin, Schweiz, vvs- och energikonsult på FLK, energikonsult på WSP och Bengt Dahlgren, certifierad energiexpert och miljöbyggnadssamordnare på Assemblin Ventilation
Familj: Make och son
Bor: Småhus i Urshult
Fritidsintressen: Familjen, trädgården och böcker

 

Som läsande barn var Yifan Guo däremot intresserad av språk.
– När jag började på högstadiet, fick vi frågan vad vi ville arbeta med och jag svarade tolk. På universitetet valde hon dock inte att utbilda sig till tolk, utan satsade på affärskunskap. Efter två år tröttnade hon på utbildningen, och när en lärare från en hotellskola i Schweiz besökte universitetet hoppade hon på att läsa hospitality och turism management i Schweiz. – När man är ung, vill man testa olika saker. Jag tänkte att det var kul att läsa utomlands och att uppleva en annan kultur. Det blev sex års universitetsstudier inom turism, som ledde till en masterexamen. Skolorna fanns i Neuchâtel och Leysin i den franska delen av Schweiz. Utbildningen bedrevs på engelska. Under utbildningen var det en viktig del att lära kunders behov och att tillfredsställa deras önskemål, vilket hon menar att hon fortfarande har stor nytta av än idag.

När hon var klar med studierna fick hon ett erbjudande om ett hotelljobb i USA, dit också maken Kent, som hon träffat i Schweiz, skulle följa med.
– Han är CNC-operatör och jag var tveksam om det fanns arbete för honom dit jag skulle, så då började jag fundera på att flytta till Sverige istället. Bopålarna sattes i den lilla orten Hovmantorp söder om Växjö, där hon började plugga svenska.
– Man måste kunna språket för att kunna integreras i samhället. Eftersom hon är språkintresserad gick hon snabbt igenom SFI och svenska som andraspråk.
– För att träna måste man öva. På Komvux i Växjö fanns det information om kortare utbildningar på två år som bedrevs på svenska och jag hittade information om en KY-utbildning, styrning av intelligenta hus med fokus på byggteknik och styr och reglering.

Under olika praktikperioder fick hon vara hos Siemens, IV Produkt och fastighetsbolaget Videum samt hos konsultföretaget FLK. Hos FLK blev hon så småningom anställd som vvs- och energikonsult. Under praktikperioden hos FLK, har hon läst en kandidatexamen i byggteknik, Byggnadsutformning på Linnéuniversitetet. Hennes examensarbete handlade om ett certifieringssystem, miljöbyggnad med tillämpning på en befintlig undervisningsbyggnad på Linnéuniversitetet i Växjö.
– Det är ett utvecklat och beprövat miljöcertifieringssystem, som kvalitetssäkrar fastigheter och ger en sund inomhusmiljö med låg energianvändning samt begränsad miljöpåverkan.

Hon följde med när FLK förvärvades av WSP, men efter två år bytte hon till Bengt Dahlgren. Våren 2019 bytte hon arbetsgivare till Assemblin Ventilation i Växjö. Sedan något år är hon certifierad energiexpert och certifierad miljöbyggnadssamordnare.
– Det var dags att lära sig någonting nytt, dessutom kan man som entreprenör påverka slutresultatet mer aktivt. Fritiden ägnas åt det nyinköpta huset på landet samt läsa böcker.
– Jag började läsa tidigt. Det finns två områden jag läser, om beteendevetenskap och filosofi samt manga. Jag tycker om mangalitteratur, men utbudet i Sverige är begränsat.

Text: Mark Kretz Foto: Stefan Tell

Dela socialt
Publicerad 19 augusti 2020

Konsultplatsen

Hitta enkelt rätt konsult inom installations- och energiteknik

Det händer lokalt!

För Energi & Miljötekniska Föreningens medlemmar är det lokala/regionala nätverket viktigt. Därför finns vi på 29 orter landet runt – från Malmö till Luleå.

 

Se vad som är på gång på din ort:

👋
Hallå! Är du medlem? Vill du veta fördelarna?