Föredrag i Gävle om bättre termiskt klimat
På senare tid har applikationen av samverkande strålar i ventilationsdesign studerats. Likaså har många studier utförts över potentialen för variabelflödessystem (vav) för att reducera ventilationssystemets energianvändning.
GÄVLE. I en doktorsavhandling har Harald Andersson vid Högskolan i Gävle utvärderat kombinationen av samverkande strålventilation (CJV) och vav, både i flödesbeteendet i donets närområde och dess inverkan på den termiska komforten, luftkvaliteten och energieffektiviteten i konferens- och klassrumsmiljöer.
Vid en kostnadsfri föreläsning hos EMTF Gävle presenterade Harald Andersson sin forskning.
För studierna i klassrumsmiljö med CJV och vav utfördes två experimentella studier, med varierande värmelaster, tilluftstemperaturer och luftflöden. I de två experimentella studierna mättes luftens medelålder, lufthastigheten och temperaturen i vistelsezonen.
Båda studierna visar att CJV har högre energieffektivitet och luftkvalitet än konventionell omblandande ventilation. De största effekterna av lägre tilluftstemperaturer är högre lufthastigheter och lägre lufttemperaturer i vistelsezonen på grund av högre energieffektivitet. CJV producerar ett jämnt termiskt klimat vid låga flöden (<4.2 omsättningar per timme) och ett stratifierat termiskt klimat vid högre luftflöden.