”En del kunskap jag förmedlar har EMTF bidragit med”

– Som nybakad vvs-ingenjör blev jag medlem i EMTF. Intresset för nya idéer och kunskap gjorde att jag lusläste branschtidningen Energi & Miljö, säger Roland Jonsson, egenföretagare inom energi-, effekt- och utbildningsfrågor.

”En del kunskap jag förmedlar har EMTF bidragit med”
Roland Jonsson är ansvarig för EMTF Stockholm. Foto: Ingar Lindholm

Somliga i branschen har sannolikt hört Roland Jonsson på olika föreläsningar och föredrag inom energi och vvs.
– En del av den kunskap jag förmedlar i dag har jag hämtat från Energi & Miljö och EMTF, menar han.
Hans arbetsområde har numera breddats med kunskapsförmedling. Roland Jonsson utbildar i dag blivande ingenjörer i vvs på Stockholms tekniska institut, STI, och har även undervisat på andra YH-utbildningar, bland annat Nackademin, Insu, Tuc, Jei och Jensen.

Varför är du med i EMTF fortfarande?
– Det är väl på något sätt helt logiskt att vara med i en förening där man tillsammans med andra utvecklar branschen och sig själv samtidigt.
– I början av min karriär som vvs-ingenjör gjorde jag en del så kallade enklare uppdrag. Och senare fick jag konstruera hela värmesystemet i ett nybygge. Det är nyfikenhet och utveckling som drivit mig framåt i yrkeslivet, och EMTF har alltid funnits där i bakgrunden för att hjälpa mig på traven med nya insikter genom lokalavdelningsträffar, seminarier och tidningen.
– För mig är EMTF fortfarande en bra källa till information.

Roland Jonsson utbildade sig till röris (vvs-montör) på Sankt Eriks gymnasium i Stockholm.
– Som lärling fick man ju i början göra skitjobben, helt enkelt. Men jag lärde mig en hel del och ställde många frågor.
Men hågen stod till att bli vvs-ingenjör och han jobbade under många år på HSB/ WSP. I dag är Roland Jonsson egenföretagare och jobbar med energi- och effektfrågor och utbildning. Bland annat har han ett uppdrag åt Nynäshamnsbostäder som tillförordnad driftchef – och han är även ansvarig för lokalavdelningen EMTF Stockholm.

Text: Peter Olofsson

Dela socialt
Publicerad 19 augusti 2022

Konsultplatsen

Hitta enkelt rätt konsult inom installations- och energiteknik

Det händer lokalt!

För Energi & Miljötekniska Föreningens medlemmar är det lokala/regionala nätverket viktigt. Därför finns vi på 29 orter landet runt – från Malmö till Luleå.

 

Se vad som är på gång på din ort:

👋
Hallå! Är du medlem? Vill du veta fördelarna?