EMTF-medlemmen Jonas Tannerstad är vinnaren av utmärkelsen Årets AI svensk 2022

Årets AI svensk delas ut av bransch-och arbetsgivarorganisationen TechSverige till en person som bidragit till utvecklingen och synliggörandet av svensk AI, och i år gick det prestigefyllda priset till EMTF-medlemmen Jonas Tannerstad, chef el och automation på Örebrobostäder AB.

EMTF-medlemmen Jonas Tannerstad är vinnaren av utmärkelsen Årets AI svensk 2022
Foto: TechSverige

Jonas Tannerstad belönas för sitt innovativa och framgångsrika arbete med konkret användning av artificiell intelligens (AI) inom energi- och klimatsmart stadsutveckling som lett till betydande resultat gällande minskad elförbrukning och därmed minskad klimatpåverkan. Jonas Tannerstad har i sitt arbete visat att den digitala och den gröna omställningen hör ihop. Med AI och datadrivna beslut har Örebrobostäder AB sparat 52 procent i elförbrukning och 18 procent i värmeförbrukning jämfört med år 2005. Detta är bara steg på vägen och målsättningarna framåt är ännu högre.

– Jonas Tannerstads banbrytande arbete med att använda AI för energieffektiviseringar har inte bara gjort honom till årets vinnare, utan även hela samhället till vinnare. Minskad elförbrukning står högt upp på agendan i dag och Jonas Tannerstad har bevisat att det går att nå stora resultat inom området med stöd av smart teknik och AI. Det är vår förhoppning och tro att hans arbete och erfarenheter kommer att inspirera många. Här finns verkligen möjligheter att spara energi och pengar – och minska klimatavtrycket, säger Åsa Zetterberg, förbundsdirektör på TechSverige och juryns ordförande.

Juryns motivering:
Årets AI svensk 2022 har varit en ledstjärna för många i sin omgivning och banat väg för en konkret användning av AI inom energi- och klimatsmart stadsutveckling och minskad klimatpåverkan.

Hans arbete har fått betydelse långt utanför det egna bolagets och den egna kommunens gränser. Med ett starkt driv har Jonas Tannerstad framgångsrikt lett ett brett energieffektiviseringsarbete och hans vision är inte bara smarta hus, utan hus som är smarta tillsammans.

Läs hela pressmeddelandet här

Källa: TechSverige

Dela socialt
Publicerad 24 november 2022

Konsultplatsen

Hitta enkelt rätt konsult inom installations- och energiteknik

Det händer lokalt!

För Energi & Miljötekniska Föreningens medlemmar är det lokala/regionala nätverket viktigt. Därför finns vi på 29 orter landet runt – från Malmö till Luleå.

 

Se vad som är på gång på din ort:

👋
Hallå! Är du medlem? Vill du veta fördelarna?