”EMTF en viktig del av vägen till branschen”

DÄRFÖR ÄR JAG MED I EMTF. – Man kan väl säga att jag gled in på vvs på ett bananskal. Därför var EMTF både en viktig källa till kunskap och nätverksbyggande. Så snart jag blivit medlem 2009 deltog jag i så många lunchföreläsningar jag bara kunde, vilket starkt bidragit till kunskaper och vänskaper, säger egenföretagaren Rafael Ospino.

”EMTF en viktig del av vägen till branschen”
Rafael Ospino bedriver sedan 2021 forskning i hur korrosionsskador i slutna vätskeburna system kan förhindras. Foto: Erik Nordblad

Rafael Ospino driver sedan 2021 egen verksamhet där han forskar i hur korrosionsskador i slutna vätskeburna system kan förhindras samt skadeutredningar.
– 2007 arbetade jag som projektsäljare på ett företag som byggde konferensanläggningar, och jag hade jobbat mot bygg och fastighet sedan mitten av 1990-talet.

Han fortsätter:
– Jag hade således ett visst grepp om hur vvs borde fun­gera, men jag hade aldrig övervägt att ge mig in i branschen.
En dag i april 2007 fick Rafael Ospino ett samtal från Björn Åhblom, vd och grundare av Chemiclean, som frågade om han ville komma på besök.
– Jag trodde att det var en prospektiv kund, så jag tackade ja, och efter att han berättat om företagets verksamhet frågade jag hur jag kunde bistå dem.
– Jag vill anställa dig, svarade han till min stora förvåning. Jag var inte särskilt intresserad, men Björn var enveten och fick mig gradvis allt mer intresserad. Ett faktum som förvånade mig stort var att branschen föreföll helt omedveten om att vatten kan åldras och egenskaperna förändras och jag började läsa in så mycket i frågan som jag kunde hitta, berättar Rafael Ospino.

Efter något år beslutade han sig för att ge jobbet en chans som projektledare och marknadschef. En bidragande faktor var att han ”ramlade över” EU-direktivet om byggnaders energiprestanda och insåg att det var en bransch som stod inför stora och spännande omvälvningar.
– 2009 kom jag i kontakt med EMTF som ville publicera en artikel i frågan. Jag var uppe på redaktionen och fick några nummer av Energi & Miljö och sedan var jag fast! Jag blev medlem, och det är ett beslut jag aldrig ångrat, slutar Rafael Ospino.

Text: Peter Olofsson

Dela socialt
Publicerad 24 maj 2023

Konsultplatsen

Hitta enkelt rätt konsult inom installations- och energiteknik

Det händer lokalt!

För Energi & Miljötekniska Föreningens medlemmar är det lokala/regionala nätverket viktigt. Därför finns vi på 29 orter landet runt – från Malmö till Luleå.

 

Se vad som är på gång på din ort:

👋
Hallå! Är du medlem? Vill du veta fördelarna?