Doktoranden blev informatör

Det var nära att Fredrik Lenninger blev doktor i industriorganisationsfrågor - men så blev det inte.

Doktoranden blev informatör
Fredrik Lenninger Foto: Privat

Han föddes i början av 1960-talet i Södra Sandby utanför Lund. Föräldrarna var akademiker, och de ville gärna att Fredrik också skulle bli det.
– De förväntade sig väl att jag skulle fortsätta studierna på högskolan.
Barndomen kännetecknades av att umgås med kompisar, hänga vid kiosken i det lilla samhället och spela fotboll. Högstadiet och gymnasiets samhällsvetenskapliga linje läste han i Lund.
– Sista året i gymnasiet gick jag i Ystad, eftersom familjen flyttade dit. Det året började jag också göra lumpen.
Militärtjänstgöringen tog 15 månader vilket gjorde honom till fänrik, varpå han läste naturvetenskap på en folkhögskola.
– Med betyget därifrån kunde jag söka industriell ekonomi – båda ämnena intresserade mig, både ekonomi och tekniken, vilket gjorde att jag hamnade vid Linköpings universitet. Där insåg jag ganska snart att jag inte var tränad att läsa på den nivån – det var jättejobbigt med matematisk analys, så jag avbröt mina ingenjörsstudier och sökte jobb hos Ericsson Information Systems.

Först arbetade han som servicetekniker och gick sedan en internutbildning och läste programmering på heltid och fick jobb som programmerare. Efter ett antal år kom han på att han ville läsa vidare. Denna gång i Lund, vilket gjorde att han läste ekonomiprogrammet där. I samband med det blev han antagen till doktorandprogrammet för att studera inköpar- och leverantörsmarknadsanalys.
– Det var industriorganisationsfrågor som var intressant, men jag satte aldrig igång doktorsarbetet, eftersom det inte fanns professor eller forskningsområde som inom samhällsvetenskapen.

Istället för att fortsätta doktorandarbetet började han jobba som inköpare hos bland annat Volvo Car i Göteborg och pendlade då mellan Lund och Göteborg.
– Det blev till slut för jobbigt att resa, så jag slutade där och började som inköpare i Lund. Men samtidigt tyckte jag att allt handlade om att sänka priser istället för att betala för rätt grejer.
Det valet gjorde att han 2009 började på yrkeshögskolan KYH i Malmö för att utbilda sig till energitekniker.
Efter examen fick han jobb hos Lindinvent som teknikinformatör. Under skoltiden hade han också varit där under en praktikperiod.
– Jag träffade en teknikinformatör från Lindinvent på en mässa, så fick jag praktik här, berättar Fredrik Lenninger.

Arbetet som teknikinformatör är att få det tekniska innehållet i produkterna att förstås av konsulterna, montörerna och användarna.
– Väldigt mycket handlar det om att samverka med produktteknikerna om vad vi ska berätta om våra produkter och system. Från början var vi tvungna att förklara vav, nu förstår de flesta vad det är. Det vi måste förklara i dag är hur dessa system är värda sina pengar på alla sätt. Sedan sker det hela tiden förbättring av produkterna och hur man bygger system. Eftersom vi gör allt själva handlar mycket om programmering.

Fritiden ägnas åt familjen, att motionera (springa) och föreningsverksamhet, trädgård, böcker och ljudböcker. Han är bland annat engagerad i organisationer som arbetar för psykisk hälsa. I oktober varje år är han med och arrangerar ett välgörenhetslopp i Stadsparken i Lund för dem som arbetar med mentalt stöd för anhöriga och drabbade.

Text: Mark Kretz

Dela socialt
Publicerad 24 oktober 2022

Konsultplatsen

Hitta enkelt rätt konsult inom installations- och energiteknik

Det händer lokalt!

För Energi & Miljötekniska Föreningens medlemmar är det lokala/regionala nätverket viktigt. Därför finns vi på 29 orter landet runt – från Malmö till Luleå.

 

Se vad som är på gång på din ort:

👋
Hallå! Är du medlem? Vill du veta fördelarna?