Den som räknar sparar pengar
Guppande på en luftmadrass i Adriatiska havet ger mig mycket tid att reflektera och under resan ner genom Europa samlades tankarna kring förnybar energi. Danmarks satsning på vindkraft har nog ingen missat, men jag imponerades stort av mängden gigantiska solcellsfält vi passerade i Tyskland. Vart och vartannat hustak hade dessutom solceller och/eller solfångare.
När vi passerat Tyskland blev det däremot väldigt ont om installationer. Ju längre söderut, desto färre installationer. Är inte det en märklig ekvation?
I Sverige pratar vi ofta om att solen inte räcker till för att det ska vara värt att investera i solenergi. Solcellerna är än så länge för dyra, trots att det finns bidrag att söka. Elpriserna är dessutom fortfarande så låga att det inte går att räkna hem investeringen.
I Kroatien, som var målet för vår resa genom Europa, finns alla förutsättningar för att använda solen. Elen är dyr och priserna effektbaserade med dag- och nattaxa, du kan få 50 procent av installationskostnaden i bidrag och soltimmarna är så många att hushållen skulle kunna vara självförsörjande på varmvatten åtminstone nio månader om året.
Varför investerar man inte i en anläggning som så uppenbart sänker driftkostnaderna?
För kroaternas del är svaret ganska enkelt, de har inga pengar. Men samtidigt är det här vi hittar den gemensamma nämnaren. Investeringsovilja.
Den enklaste livscykelkostnadsanalys visar om en investering är lönsam eller inte, men av någon anledning är den analysen inte tillräcklig för att vi ska vilja investera. Attityden i vårt samhälle generellt är att vi hellre betalar en mindre summa varje månad i flera år än att lägga en större summa initialt. Även om det blir dyrare i längden. Vi ser det i byggbranschen där driftkostnaderna är underordnade investeringskostnaden. Vi ser det i privatekonomin där vi förbrukar på avbetalning.
Lösningen på problemet? Lär folk räkna! Och nej, jag förespråkar inte solfångare och solceller på varje hustak. Även om jag tror att förnybar energi är ett viktigt bidrag i frågan om energin och klimatet, tycker jag att det är viktigare att vi installerar effektiva energisystem. Oavsett energikälla.
Jag hoppas att du också har haft en skön semester.
/Veronica