Blekinge: Håll koll på pumpen – det sparar pengar!

Blekinge: Håll koll på pumpen – det sparar pengar!

Att ha kontinuerlig kontroll på sina värmepumpar och kylmaskiner kan spara mycket pengar. Det var budskapet av Klas Berglöf, Climacheck, i ett anförande för medlemmarna i EMTF Blekinge.

TEXT: MARK KRETZ

Kylmaskiner och värmepumpar arbetar sällan så effektivt som det är tänkt och nästan alla haverier orsakas av olämplig drift som uppkommer vid vissa förhållanden. Med prediktivt underhåll kan alla avvikelser i prestanda upptäckas långt innan de skapar larm och driftstopp. Istället för felsökning planeras åtgärder in så att haverier undviks.

Climacheck har erfarenhet från övervakning av tusentals MW luftkonditionering/kyla/värmepumpar över hela världen och ser hur det finns vanliga och ofta systematiska fel som orsakar hög energianvändning och många haverier och driftstopp som hade undvikits om symptomen upptäcks när de uppstår. När en anläggning stannat kan felsökning vara komplicerad då man vet vad som gått snett men inte varför.

Vid en teknikträff i Blekinge berättade Klas Berglöf, Climacheck, om hur fastighetsägarna ska undvika fel och minska energikostnader.

Det hela började med att han under KTH-åren fick åka ut och kolla värmepumpar som inte gav den funktion som utlovades. Då utvecklade han en metod som mäter kylprocessen.

Då fanns utrustning på marknaden som gjorde att han 2004 började utveckla Climacheck och sedan 2007 är detta arbete upplagt i molnet. I dag får man in över 20 miljoner datapunkter per dygn.

– Att titta på prestanda i maskinerna i realtid och titta på givarna som finns för att få uppfattningar om när de börjar tappa effektivitet.

Klas Berglöf underströk att man inte ska schemalägga underhållet, utan följa anläggningarna hela tiden, så slipper man få maskiner som havererar. Han hänvisade till det amerikanska energidepartementets
undersökning som visade att 70–75 procent av alla fel kan undvikas genom att hålla koll på maskinerna.

– Aggregat i dag har tryckgivare och temperaturgivare och man mäter el på många fler ställen än tidigare. Till det kommer de ökade elpriserna. Därför kan man inte köra anläggningarna som tidigare, sade han.

Inom International Energy Agency har man tagit fram dokument för att få en struktur för mätningen. Att inte ha den strukturen är, enligt Klas Berglöf, mycket dyr. Även Geoenergicenter har tagit fram liknande dokument.

 

Dela socialt
Publicerad 23 februari 2022

Konsultplatsen

Hitta enkelt rätt konsult inom installations- och energiteknik

Det händer lokalt!

För Energi & Miljötekniska Föreningens medlemmar är det lokala/regionala nätverket viktigt. Därför finns vi på 29 orter landet runt – från Malmö till Luleå.

 

Se vad som är på gång på din ort:

👋
Hallå! Är du medlem? Vill du veta fördelarna?