”Bästa tekniken ska vara tillgänglig för ingenjörerna”

– Jag är väl en person som inte alltid följer strömmen utan gärna vill se många olika teknikalternativ, och så vill jag vara med och bidra till utvecklingen. Det finns exempelvis oerhört mycket att förfina vad gäller teknik för energieffektivisering, säger Gillis R Wikander som varit medlem i EMTF i 43 år.

”Bästa tekniken ska vara tillgänglig för ingenjörerna”
Sedan 2003 driver Gillis R Wikander företaget punkt R AB. Foto: Mark Kretz

Gillis R Wikander poängterar att det är tråkigt att många tekniker kör på i upptrampade hjulspår och inte kan tänka eller verka utanför boxen.
– Ingen teknikutveckling i Sverige sker i den takt som krävs för att utmana konkurrenter i andra länder. Där håller man på att komma i kapp oss svenskar när det gäller energi- och miljöeffektiviseringar, menar han.
Han menar också att EMTF har en viktig funktion att fylla här.
– Min vision har alltid varit att ha ett gott och positivt samarbetsklimat oavsett vad det har handlat om i de roller jag haft. Och att den bästa tekniken ska finnas tillgänglig för ingenjörerna. Här fyller EMTF en viktig och betydelsefull roll med exempelvis utbildningar och teknikartiklar i tidningen Energi & Miljö, säger han.

Gillis R Wikander har själv skrivit insiktsfulla artiklar i tidningen och deltagit i konferenser anordnade av föreningen. Han har genomfört ett antal lunchseminarier med tyngdpunkt på indirekt evaporativ kyla tillsammans med EMTF. Sedan 2021 är han med i EMTF:s valberedning, och han kan snart fira 45 år som medlem i föreningen som ”Gör bra tekniker bättre”.
Gillis R Wikander axlar gärna rollen som teknisk projektledare i olika uppdrag.
– Ett av mina fokusområden är att genomlysa komplexa fastigheter genom analyser av energiprestanda och komma med förslag på energieffektiviseringar och lönsamhetsberäkningar genom LCC- och LCA-analyser, konstaterar han.
– Då känns det viktigt att kunna bidra med teknikkunskap till EMTF och att själv utvecklas tillsammans med föreningen, slutar Gillis R Wikander.

Text: Peter Olofsson

Dela socialt
Publicerad 11 november 2022

Konsultplatsen

Hitta enkelt rätt konsult inom installations- och energiteknik

Det händer lokalt!

För Energi & Miljötekniska Föreningens medlemmar är det lokala/regionala nätverket viktigt. Därför finns vi på 29 orter landet runt – från Malmö till Luleå.

 

Se vad som är på gång på din ort:

👋
Hallå! Är du medlem? Vill du veta fördelarna?