Stockholm: Karta över solcellsanläggningar
Stockholm ska öka solenergiproduktionen med 100 procent till och med 2023 jämfört med 2019.
Solkartan ger en bild av Stockholms hela solenergiproduktion
En solkarta har tagits fram för Stockholm, där man visar stadens solcellsanläggningar, men också hur mycket el fastighetsägarna själva kan producera.
TEXT: MARK KRETZ
STOCKHOLM. Stockholms stad har som mål att energiproduktion baserad på solenergi (el och värme) ska öka med 100 procent till och med 2023 jämfört med 2019 (3 177 MWh).
För att illustrera hur långt man kommit har staden tagit fram en interaktiv solkarta med syftet att få en samlad helhetsbild över stadens egen solelproduktion. Data är öppen och tillgänglig för allmänheten.
Kartan kan användas av stockholmare för att uppskatta hur mycket energi de kan producera själva på sitt tak, och den ger en grov uppskattning på både solel och solvärme.
Vid en teknikträff arrangerad av EMTF Stockholm presenterades solkartan av Kerstin Lundvik, projektledare vid Energicentrum i Stockholms stad.
Alla solcellsanläggningar som ägs av Stockholms stad kan visas upp på solkartan, hittills är det drygt 130 anläggningar som är upplagda. Solkartan visar hur mycket el som har producerats över tid. Webbplatsen har även information om respektive anläggning, och en funktion för larm går att koppla så att fastighetsägare kan få information när produktionen är lägre än förväntat.
Innan solkartan blev till installerades det i förorten Järva totalt 10 000 kvadratmeter solceller i 52 anläggningar inom projektet ”Hållbara Järva”. Dessa anläggningar visade sig i efterhand vara överdimensionerade i förhållande till vad husen kunde svälja. I dag är överproduktionen lägre.
Solinstrålningen mättes var tionde minut, och man visualiserade på internet. I den rapport som gjordes när projektet var klart fann man vissa kvalitetsbrister som exempelvis:
• Slutbesiktning visade att flera entreprenörer missat att installera mätarna. Cirka 50 procent saknade solinstrålningsdata
• I rapporten föreslås att mätning upphandlas separat – tillsammans med elcertifikat för att kunna göra båda med samma mätare
• Risk att utbytta växelriktare inte kopplas upp mot rapportsystemet
Man har i dag uppföljning av data med längre tidsintervall, inte var tionde minut som var fallet i Järva.
Det går att på fastighetsnivå se cirka 140 anläggningar – bland annat installerad effekt, solcellsyta, producerad energi sedan starten och de senaste åren.
Solkartan nås på http://solkartan.miljo.stockholm.se/stockholms-solkarta