Nu gäller andra bullar
Medlemsprofilen Emil Carlsson
Under några år i Emil Carlssons ungdom fanns två yrkesval: bagare eller vvs-montör. Det blev båda två.
TEXT: MARK KRETZ
Det hela började dock med ett intresse för matematik, fysik och kemi, kopplat till praktiska göromål som att hjälpa sin far med att såga ved för husbehov, snickra och skotta snö där vid Vättern i Gränna där familjen bodde.
– I skolan var matematik och fysik jättelätt, liksom hemkunskap, slöjd och gymnastik, medan exempelvis historia var svårare. Det skulle vara praktik eller logik.
Att jobba med händerna ledde till att han sökte in på vvs-montörslinjen på gymnasiet.
Under ungdomen arbetade han på lediga stunder i ett bageri i Gränna som drevs av släktingar.
– När jag var 15 år frågade de om jag ville komma dit och bära lite bröd. Sedan tyckte jag att det var så roligt att jag var där så mycket jag kunde. Jag tog cykeln klockan fyra på lördagsmorgnarna och hjälpte till. När jag blev lite äldre var jag där före skolan och bakade. Det var fantastiskt – gå upp på morgonen och ta ansvar. Så småningom kunde jag sköta bageriet själv de första timmarna och baka frallor. Att göra det som 16–17-åring var ansvarsfullt.
När han gått ut vvs-utbildningen gjorde han lärlingstid och blev klar på ett år, varefter han började som bagare istället.
– Efter något år blev det en dipp på bageriet och då började jag fundera på om det var något jag skulle hålla på med hela livet – det är mycket jobb men inte så välbetalt.
Sin nya arbetsgivare stötte han på när han arbetade på bageriet.
– Den lokala vvs-installatören kom in och skulle rensa ett vattenlås. Jag frågade hur det var att vara rörmokare i Gränna och berättade att jag var montör. Då sa han att jag skulle följa med honom efter jobbet på bageriet eftersom han hade jättemycket jobb. Efter lunchen följde jag med honom och hjälpte till att bygga den lokala hamnkrogen.
Det slutade med att han började hos vvs-installatören och eftersom de var så få vid kontoret i Gränna fick han ta hand om allt, alltifrån att beställa material, umgås med kunder och montera.
Efter något år som montör började han läsa matematik och sedan tekniskt basår för att söka in på byggnadsingenjörsutbildningen vid Högskolan i Jönköping.
Det hela tog en annan vändning när han träffade en kompis som läste till installationstekniker hos IUC i Katrineholm. Något som han slog till på.
– Det var en enklare utbildning än högskoleutbildningen, utbildningstiden var kortare och så hade IUC nära samarbete med näringslivet, samtidigt som jag kunde använda mina vvs-kunskaper. Det tekniska basåret hade jag egentligen inte behövt, men hade nytta av det när vi läste matematik, fysik och kemi.
Efter examen fick han anställning hos konsultfirman Evu.
– Jag attraherades av att kombinera att vara ute och skruva och injustera och inte bara sitta inne på ett kontor och rita.
Efter två år gick han över till värmepumpleverantören IVT, men gjorde en kortare sejour tillbaka på Evu fem år senare, för att sedan återgå till IVT.
– Försäljning är en del av arbetet, det handlar mycket om andra områden som beräkningsprogram, systemuppbyggnad men också produktutveckling. Det är kul att vara ute och träffa kunder samtidigt som det är kul att sitta på kontoret och klura på lösningar eller vara på fabriken och fundera på tekniska problem.
Detta är Emil Carlsson
• Född: 1982
• Blev medlem: 2006
• Karriär: Examen från IUC 2008, vvs-konsult hos Evu 2008, försäljningsingenjör hos IVT 2010, vvs-konsult hos Evu 2016, försäljningsingenjör hos IVT 2017–
• Familj: Sambo Sofie, barnen Sigrid och Frans
• Bor: Villa i Gränna
• Fritidsintressen: Familjen, fotboll, att snickra, att springa