Medlemsprofilen Tomas Nilsson

Foto: Privat

 

Hans aggregat kyler hela världen

Tekniken släpper han inte, Tomas Nilsson. Inte ens när han är ledig. Fyra, fem gånger per år spenderar han tid i sydöstra Frankrike, där han och frun tar långa promenader – eller en golfrunda.

 

Född: 1962
Blev medlem: 2011
Karriär: VVS-konstruktör hos Bengt Dahlgren, projektanställd hos Acron-Maskiner, säljare hos 
Bahco Ventilation, säljare hos Europair, ägare av Fläkt-Teknik Väst, affärsområdesansvarig 
hos Systemair, vd och delägare av Nibe AirSite.
Familj: Fru och son
Bor: Villa i Kungsbacka
Fritidsintressen: Familjen, golf, motorcykel, fiske.

 

Någon direkt koppling till vvs-branschen hade han inte när han började som konstruktör hos Bengt Dahlgren, förutom en äldre släkting som varit tillverkare av fläktar för skyddsrumsventilaton under andra världskriget. Det var dock inte den avlägsna släktingen som gjorde att Tomas Nilsson valde vvs-inriktning på Polhemsgymnasiet i Göteborg.
– Det fjärde året på byggnadsingenjörsutbildningen valde jag vvs-inriktning. Det var nog den bästa tiden. Lärarna kom från Bengt Dahlgren. Efter skolan gjorde jag lumpen och under den tiden kom ett brev från Bengt Dahlgren själv, han erbjöd mig jobb. – Jag började med att projektera avloppsrör i Göteborgs centrum, dimensionera radiatorer och energiberäkna rum och lokaler. Efter cirka ett och halvt år annonserade Lidköpingsfirman Acron-Maskine  om att de ville ha en ung ingenjör i Zürich, vilket jag sökte. Jag blev projektanställd och pendlade mellan Zürich och Lidköping.

Väl tillbaka i Svedala slutade han på Bengt Dahlgren och började hos Bahco Ventilation som säljare, där han var kvar fram till dess Fläkt köpt bolaget och det fick namnet Stratos. Han började därefter hos dontillverkaren Europair. Han fick under tiden hos Europair kontakt med en entreprenör som sålde aggregat för Fläkt-Tekniks aggregat, som i sin tur rekryterade Tomas Nilsson som återförsäljare för Europair och Fläkt-Tekniks aggregat i det egna företaget Fläkt-Teknik Väst. Det slutade dock med att LHG Kanalfläkt – så småningom Systemair – köpte Europair och ett antal andra företag i början av 2000-talet vilket ledde till att han utsågs till regionansvarig i väst och blev kvar i sju år. I samband med att han uppfann ett frikyleaggregat för telekomindustrin fick han i uppdrag att sälja frikyla i hela världen.
– Jag fick möjlighet att resa till Sydafrika, Turkiet, Ryssland och andra länder för att sälja dessa aggregat.

Det slutade dock med att han sade upp sig och startade det egna företaget Air-Site. – Vi fick bra snurr på försäljningen. 2009 fick jag kontakt med en person från det kommunala bostadsbolaget Poseidon som var missnöjd med ventilationsaggregatbranschen. Detta ledde till att Tomas Nilsson satte ihop en kravspecifikation på hur ett bra aggregat skulle vara. Det utvecklades sedan till aggregatserien Greenmaster. Sedan några år är Air-Site till hälften ägt av Nibe.

Fritiden är fokuserad på barn och barnbarnet samt motorcykeln, fiske och golf. Men tekniken släpper han inte ens när han är ledig. Fyra, fem gånger om året besöker han sydöstra Frankrike där han har tillgång till ett hus, där han och frun bland annat tar långa promenader, eller en golfrunda.
– Grönsakerna och frukten här nere är fantastiska. I dag åkte jag ner till det lokala bageriet som också säljer ost och grönsaker. De hade ett slags vitmögelost med tryffelpasta insprängd i osten, helt rinnande, som vi åt till frukost.

 

Text: Mark Kretz

Dela socialt
Publicerad 24 oktober 2018

Konsultplatsen

Hitta enkelt rätt konsult inom installations- och energiteknik

Det händer lokalt!

För Energi & Miljötekniska Föreningens medlemmar är det lokala/regionala nätverket viktigt. Därför finns vi på 29 orter landet runt – från Malmö till Luleå.

 

Se vad som är på gång på din ort:

👋
Hallå! Är du medlem? Vill du veta fördelarna?