MEDLEMSPROFILEN | 13 apr 2023

MEDLEMSPROFILEN: Bandy, skidor – och vvs

Anne-Marie von Salis kan sägas ha tre nationaliteter. Föräldrarna kom från Finland, hon är uppvuxen i Sandviken och har bott i Schweiz.

MEDLEMSPROFILEN: Bandy, skidor – och vvs
Anne-Marie von Salis. Foto: Privat

I ungdomen var det mycket idrott, i synnerhet under vintrarna.

– Jag har alltid tyckt om att röra på mig. Det var mycket längdskidåkning men även friidrott, basket och paddling.

Eftersom Sandviken har en lång bandytradition har det funnits ett intresse för sporten, vilket hon gärna påminns om efter att ha varit med när det lokala bandylaget SAIK vann bandyfinalen 1997. Då firades det ordentligt i Sandviken.

Föräldrarna – som kom till Sverige under 1960-talet – arbetade inom industrin. Det fanns ett intresse hos pappan för solenergi vilket gjorde att han redan i början av 80- talet installerade solpaneler på familjens villa.

Det var en helt ny värld som öppnade sig – att verkligen förstå vikten av bra inomhusklimat i kombination med låg energianvändning.

I valet av gymnasieutbildning gällde vårdlinjen eller natur, vilket slutade med att hon gick teknisk linje som i sin tur gjorde att hon sökte en högskoleingenjörs­utbildning vid Högskolan i Gävle, med inriktning mot vvs och inneklimatteknik.

– Det lät spännande och det fanns jobb att söka. Vi hade även forskning på Statens institut för byggnadsforskning som fanns i Gävle.

Efter studierna började hon arbeta på fastighetskontoret i Sandviken.

– Det var i samma veva som jag träffade min man, som kommer från Schweiz och ville bo i Sverige. Men han fick inte uppehållstillstånd, så vi flyttade till Schweiz istället. Där jobbade jag som trainee på ett entreprenadföretag som hette Luwa, bland annat med ett stort hotell i Zürich. Under en tid jobbade jag som vvs-konsult i Unterägeri. Därefter jobbade jag på ett vvs-konsultbolag i Zug som var inriktat på projektering av badhus.

Fakta

Ann-Marie von Salis

  • Född: 1968
  • Blev medlem: 1998
  • Familj: Make och två söner
  • Karriär: VVS-konsult på fastighetskontoret i Sandviken, trainee på Luwa, Schweiz, vvs-konsult hos Ingenieurbüro Hans Dürmüller, vvs-konsult hos Ingenieurbüro B Kanne­wischer, vvs-konsult hos Sweco Theorells, teknisk säljare hos Repus ventilation, teknisk säljare på Fläktwoods, teknisk säljare på Lindab, försäljningsansvarig på Fläktwoods, teknisk ansvarig på Camfil, chef för produktinformation på Camfil och chef för hållbarhet internationellt på Camfil
  • Bor: Villa
  • Fritidsintressen: Familjen, sommarstället, skidåkning, cykling och yoga

Efter sju år flyttade familjen tillbaka till Sverige och Anne-Marie von Salis började på dåvarande Sweco Theorells i Solna och fick vara med på 100-årsfirandet av företaget. Efter ett år på Theorells ville hon prova något annat inom vvs-branschen och fick jobb som säljare på Repus ventilation.

– De var agenter för Trox som var tyska och det var ju intressant, så där sålde jag ventilationsprodukter.

Efter ett par år på Fläktwoods som säljare bytte hon till Lindab och efter ett tag tillbaka till Fläktwoods som teknikinformatör och de senare åren som distriktschef i Stockholm.

2011 började hon på Camfil.

– Det var en helt ny värld som öppnade sig – att verkligen förstå vikten av bra inomhusklimat i kombination med låg energianvändning.

Under åren började hon som teknisk chef för Norden i Trosa, men hon bodde i Upplands-Väsby så det var ganska långt att pendla, så efter några år fick hon arbete globalt och blev placerad på huvudkontoret i Stockholm. Just nu arbetar hon med hållbarhet globalt, men också med kurser för nyanställda, som alla kommer till Trosa från hela världen.

– Det är mest deltagare från Europa, men ibland kommer det folk från andra delar av världen. Under sommaren brukar vi åka till en ö utanför Trosa och ha aktiviteter.

På fritiden är skidåkning viktigt, nu senast Vasaloppet.

– När jag inte åker skidor är det mycket yoga, cykling och vara på lantstället norr om Gävle. Sedan är Schweiz ett fantastiskt land för både vandring och skidåkning.

Text: Mark Kretz

Dela socialt
Publicerad 13 april 2023

Konsultplatsen

Hitta enkelt rätt konsult inom installations- och energiteknik

Det händer lokalt!

För Energi & Miljötekniska Föreningens medlemmar är det lokala/regionala nätverket viktigt. Därför finns vi på 29 orter landet runt – från Malmö till Luleå.

 

Se vad som är på gång på din ort:

👋
Hallå! Är du medlem? Vill du veta fördelarna?