Luleå: Noggrant arbete bakom automationen i biltestanläggningen

Luleå: Noggrant arbete bakom automationen i biltestanläggningen

Vid en föreläsning i Luleå pratade Johan Stenlund, vd för Leosol, om hur man löste den komplexa fastighetsautomationen i en biltesttestanläggning. Foto: Leosol

Vid Vallsberget i Piteå finns en biltestanläggning på 16 000 kvadratmeter som håller minusgrader året runt, avfuktas och styr utifrån bland annat bilavgaser i hallen.

TEXT: MARK KRETZ

LULEÅ. Vid en föreläsning i Luleå pratade Johan Stenlund, vd för Leosol, om hur man löste den komplexa fastighetsautomationen i denna testanläggning. Den halvtimmeslånga föreläsningen inledde Slussen.biz digitala mässa Digistyr som genomfördes i samarbete med Energi- och Miljötekniska Föreningen.

Bakgrunden var en totalentreprenad där Leoson hade ansvar för styr- och övervakningsinstallationerna, samt var samordnande för kyla, värme, sanitet, ventilation och el, dimensioneringar och driftavtal.

Enligt Johan Stenlund var kravet att man skulle kunna kyla hallen från -3 grader C till -12 grader C på 24 timmar, liksom att luftkvaliteten måste klaras. Ett kylbatteri på 180 kW effekt fanns för att kyla luften hårt till -15 grader C. I hallen måste man hålla ett övertryck, lagom för att inte få påfrysning på byggnadsskalet.

Mycket av arbetet byggde på på förhand beräknade värden.

– Vi gjorde en massa simuleringar för utsläpp från fordon, bland annat traktor, och simuleringar på energi- och effektbehoven, säger Johan Stenlund.

Man konstruerade flera driftfall: icke verksamhet (normal återluft), icke verksamhet (minimal luftmängd), normaldrift, nerkylning och uppvärmning.

Styrfunktionerna byggdes på plats, enligt Johan Stenlund. Prefabricerad styr var inte möjlig på ventilationen eftersom det var fyra kalla sidor och flöden.

I hallen mättes koldioxid, kolmonoxid och kvävedioxid.

– Vi försökte ventilera så lite som möjligt, eftersom allt vi ventilerade måste avfuktas. Vid olika driftfall kan vi avfukta hela eller delar av flödet.

Dela socialt
Publicerad 18 juni 2021

Konsultplatsen

Hitta enkelt rätt konsult inom installations- och energiteknik

Det händer lokalt!

För Energi & Miljötekniska Föreningens medlemmar är det lokala/regionala nätverket viktigt. Därför finns vi på 29 orter landet runt – från Malmö till Luleå.

 

Se vad som är på gång på din ort:

👋
Hallå! Är du medlem? Vill du veta fördelarna?