Föredrag om behovsanpassad värmereglering
I en förstudie inom Energimyndighetens nätverk för energieffektiva flerbostadshus, Bebo, har man bland annat sammanfattat möjligheterna att minska värmebehovet i flerbostadshus med behovsanpassad värmereglering.
Förstudien har genomförts i samverkan med framförallt Poseidon i Göteborg.
Som komplement till renovering och ombyggnation kan fastigheters uppvärmningsbehov minskas genom förbättrad värmereglering. Energibesparingspotentialen i att sänka framledningstemperatur genom förbättrad reglering är stor då flerbostadshus ofta har en högre inomhustemperatur än vad som skulle behövas.
Det finns i dag goda förutsättningar för behovsanpassning av central framledningstemperatur i flerbostadshus genom bland annat återkopplande rumsmonterade temperaturgivare.
Vidare har intervjuer med ett antal fastighetsbolag och energitjänsteleverantörer utförts kring olika erfarenheter, kostnader och andra aspekter.
Vid en kostnadsfri föreläsning hos EMTF Göteborg presenterade författaren av förstudien, Daniel Olsson, CIT Renergy, resultaten av behovsanpassad värmereglering.
Enligt Daniel Olsson är det viktigt att värmesystemet är injusterat och att lägenheterna har samma temperatur, annars kan det bli så att värmen i de varma lägenheterna vädras ut.
En annan viktig aspekt är att det är välfungerande termostater som ger rätt temperatur i rummet, liksom att det ska vara rätt framledningstemperatur. Om detta fungerar finns en bra värmereglering, enligt Daniel Olsson.